· 

Paardeninfluenza

Paardenziektes - Equine Influenza

Elk najaar is het tegenwoordig wel prijs: een uitbraak van een besmettelijke (paarden)ziekte. In deze blog gaan we een van de bekendste virussen uitlichten, nl. paardeninfluenza. 

We leggen je uit wat influenza juist is, wat de symptomen zijn, of vaccineren wel zin heeft, wat je preventief kan doen om je paard te beschermen en wat je moet doen wanneer je denkt dat je paard besmet is. 

Wat is paardeninfluenza?

Equine influenza, of in gewone mensentaal: de paardengriep, is een besmettelijk virus dat voor een infectie zorgt in de voorste luchtwegen (de neus, de luchtpijp en de bronchiën).

Net zoals bij de humane griep zijn er verschillende varianten (stammen) van het virus. Paardeninfluenza kan niet overgedragen worden op mensen.

 

Het virus wordt verspreid door direct contact tussen paarden of via kleine druppeltjes die vrijkomen tijdens het hoesten.
Ook kan het virus overgedragen worden door indirect contact. Denk hierbij aan handen (aaien), borstels, drinkemmers, voerbakken, trailers,...

 

Alle paarden kunnen geïnfecteerd worden. Hoe groot de kans is op een besmetting is afhankelijk van verschillende factoren: 

 • De hoeveelheid van het virus.
 • De weerstand van het dier - jonge en oude paarden zijn vaak vatbaarder.
 • Het al dan niet (correct) gevaccineerd zijn.

Influenza kan snel verspreiden omdat de incubatietijd slechts 1 tot 3 dagen bedraagt. Ook kunnen paarden het virus al gaan uitscheiden wanneer ze net koorts krijgen en nog geen andere symptomen vertonen.

 

Door middel van het nemen van een neusswab of door het afnemen van een bloedstaal, kan er door een labo vastgesteld worden of een paard al dan niet besmet is met de griep. Een staal uit de neus geeft meestal in 1 à 2 dagen uitsluitsel.

Met een bloedonderzoek dient er na 2 tot 3 weken een 2e staal geanalyseerd te worden, waardoor de uitslag langer op zich laat wachten.

De symptomen.

Paarden met influenza hebben vaak volgende ziekteverschijnselen:

 • Sloom
 • Slecht of niet eten
 • Droge, diepe hoest
 • Waterig snot uit de neus
 • Koorts (>40°C)

Soms hebben ze ook nog: 

 • Dikke benen
 • Verdikte lymfeknopen onder de kaak

Wanneer je deze symptomen opmerkt bij je paard verwittig je best de dierenarts.

Mijn paard lijkt influenza te hebben. Wat nu?

Wanneer je paard besmet is met de paardengriep, moet hij in quarantaine. De dierenarts bepaald of het nodig is om je paard nog verder te gaan behandelen met medicatie.
Je kan zelf  je paard gaan temperaturen. Op deze manier kan je beter opvolgen of de koorts daalt of stijgt. Doe dit een paar keer per dag.

 

Wees ook zeer secuur naar hygiëne toe: raak geen andere paarden aan, was en ontsmet regelmatig je handen en wissel van kleding (ook je schoenen!) voor je naar andere paarden gaat. Ontsmet al het materiaal dan in aanraking is geweest met je paard en dat mogelijk in contact kan komen met andere paarden.

 

Ook voor de stal waar je paard gehuisvest is, heeft een uitbraak van influenza gevolgen. Wanneer er een uitbraak is van een besmettelijke ziekte moet de stal op slot. Er mogen bij gevolg ook geen paarden meer in of uit het bedrijf.
Welke andere maatregelen een paardenhouderij kan en zou moeten nemen wanneer er een besmettelijke ziekte heerst, kan je in deze blog lezen: BLOGNAAM (wordt nog aangevuld)

Preventief vaccineren?

Omdat er verschillende stammen van influenza zijn, is vaccineren nooit 100% sluitend. En hier ontstaat dus de discussie of het zin heeft om een paard in te enten met het griepvaccin.

Het is echter wel bewezen dat paarden vatbaarder zijn voor de griep wanneer de vaccinatie langer dan 6 tot 8 maanden geleden is. 

 

Vaccineren zorgt voor de afweer tegen mogelijke ziekteverwekkers, zonder dat het paard er zelf ziek van wordt. Dit kan doordat er dode of verzwakte deeltjes ingespoten worden. Door deze injectie worden er 'geheugencellen' gevormd waardoor het lichaam sneller zal gaan reageren op een mogelijke besmetting. Het paard zal dan niet ziek worden of slechts geringe symptomen vertonen.

De afweerreactie op een vaccin is minder hevig dan op levende ziekteverwekkers, dus je paard is dan ook niet volledig beschermd (minder immuniteit). Het is dan ook belangrijk dat, wanneer je paard nog nooit gevaccineerd is, je je paard 2 vaccinaties, de basisvaccinatie zeg maar, kort na elkaar laat geven. De periode tussen deze 'opstart inentingen' is dan ook maximum 3 maanden.

Heeft je paard deze basisvaccins gekregen, dan laat je best elke 6 maanden een herhaling zetten. Door deze 'booster' wordt het afweersysteem weer even wakker geschud.

 

Een correct gevaccineerd paard kan nog steeds geïnfecteerd worden met influenza en zal bijgevolg het virus verspreiden, maar zal zelf niet ziek worden. Het ingeënte, besmette paard scheidt sowieso minder virus uit dan een paard dat onbeschermd is.

Daarom is het belangrijk dat alle paarden op stal gevaccineerd worden. Liefst op hetzelfde ogenblik. 

 

Ga je op wedstrijd dan is het vaccineren van paarden sowieso verplicht. Ga even na aan welke verplichtingen je moet voldoen wanneer je aan officiële wedstrijden wil deelnemen. De KNHS, VLP, LRV en de FEI hanteren andere regels.

 

Er kunnen enkele bijwerkingen zijn als reactie op het influenza-vaccin. Gelukkig komen deze niet vaak voor.

Moest je paard na het vaccineren toch één van volgende reacties geven, meldt dit dan steeds bij je veearts. Dan kan er geopteerd worden om bij de volgende inenting een ander merk te gebruiken.

 

Volgende bijwerkingen kunnen optreden:

 • Zwelling, warmte en pijnlijkheid op en rond de plek van de injectie
 • Sloomheid
 • Stijfheid

Let wel: je paard moet op het ogenblik van de vaccinatie gezond zijn. Is dit niet het geval, dan stel je de vaccinatie beter uit.
Ook dien je rekening te houden met vaccinaties in je trainings- en wedstrijdschema: je paard mag zeker 1 dag niet zwaar worden gewerkt, maar meestal worden er 2 tot 3 dagen gerekend. Stapwerk of een rustige buitenrit kunnen dan weer wel, zolang je paard maar niet gaat zweten.

Wat met wedstrijden?

Zoals hierboven vermeld ben je verplicht om je paard te laten vaccineren wanneer je op officiële wedstrijden start. 

Informeer bij jouw federatie waaraan je moet voldoen. Zorg ook dat je vaccinatie steeds correct geregistreerd wordt in het paspoort van je paard!

 

Is er in jouw regio paardeninfluenza? Of heb je het vermoeden dat er op stal paarden met griep zijn? Dan ga je beter niet op wedstrijd. Op deze manier sluit je een mogelijke besmetting of een verspreiding  van het virus alvast uit.

Ga je toch op wedstrijd? Informeer dan goed of het concours wel doorgaat. Veel organisatoren annuleren hun wedstrijden uit veiligheidsoverwegingen. Moest het toch gewoon door gaan, neem dan zeker volgende maatregelen in acht:

 • Neem je eigen voer- en wateremmers mee. Laat alleen jouw paard hieruit drinken en eten. Ontsmet alles grondig na gebruik.
 • Neem je eigen hooi mee. Dit hooi laat je in een afgesloten trailer en is alleen voor jouw paard bestemd.
 • Laat je paard niet snuffelen aan andere paarden, mest of andere 'interessante' dingen.
 • Aai geen andere paarden en laat andere mensen je paard niet aaien.
 • Leen geen materiaal uit. Uitgeleend materiaal dien je te desinfecteren.
 • Was en desinfecteer regelmatig je handen.
 • Na de wedstrijd plaats je je paard best zo snel mogelijk weer in de trailer. Sluit deze goed af zodat er zeker geen andere paarden contact kunnen maken met jouw paard. Ga zo snel mogelijk weer naar huis.
 • Wissel voor je op stal komt van kleding en van schoenen. Je neemt vaak onbedoeld ziektes mee op deze kledingstukken.
 • Reinig je trailer of vrachtwagen grondig na elke wedstrijd. Vergeet hierbij de wielen en spatborden niet.

Mogelijk vind je deze blogs ook leuk:Reactie schrijven

Commentaren: 0