· 

Verrijk je paddock of weide met deze 5 planten

Oorspronkelijk wilde ik een andere debuutblog maken voor Groenere Paarden, maar soms wordt mijn aandacht getrokken door iets en dan moet dat er gewoon uit. In dit geval waren het de planten in mijn EquiParadise die me inspireerden. En daarom werd er dus een andere blog gemaakt. :-)


Nu de lente in aantocht is, loopt het plantseizoen voor struiken, bosjes en bomen stilaan ten einde. Deze planten komen nu stilaan uit hun winterrust en gaan volop aan de gang met het produceren van wortels, bladeren en (op termijn) twijgjes. Dit wil zeggen dat - wanneer je je weide of paddock wil gaan vergroenen - je zal moeten wachten tot het najaar... Maar: het kan nog nét.

 

Daarom deel ik graag mijn 5 favoriete bomen, bosjes en stuiken met jullie. 

Aanplanten? Waarom zou je dat doen?

Voor ik verder ga naar mijn top 5, wil ik eerst even duidelijk maken waarom zo belangrijk is om bomen, struiken, bosjes, hagen, houtkanten,... te voorzien op je weide of paddock. Want er zit veel meer achter dan enkel wat plantjes in de grond stoppen die - op termijn - als leuke extra snack voor je paard kunnen dienen.

Biodiversiteit - Bron: Pinterest
Biodiversiteit - Bron: Pinterest

Eerst en vooral creëer je door het aanplanten natuurlijke windbrekers en schaduwplekken voor je paarden. Wat uiteraard fijn is voor je paard.
Ook geluidshinder en fijn stof door bv. verkeer wordt drastisch verminderd door het aanplanten van een haag.

 

Verder is groen gezond voor het mentale welzijn van zowel mens als dier. En bomen, struiken en planten zorgen er ook nog eens voor dat CO2 (koolstofdioxide) uit de lucht gehaald wordt en zetten deze om naar O2 (zuurstof).

Maar wat vooral belangrijk is, is dat door meer variatie in aanplant te voorzien, de biodiversiteit ook enorm geholpen wordt. 
Zoals je op de tekening hiernaast kan zien, dan zie je op het onderste plaatje een nogal monotoon weiland - het type dat we tegenwoordig vaak zien - en een beperkt aantal wilde bewoners.

Wanneer je al wat meer aanplant toevoegt aan het landschap (middelste beeld), dan zie je dat er al gauw veel meer dieren kunnen leven.

En stel dat je de smaak helemaal te pakken hebt en nog meer aanplant kan voorzien, dan heb je een zeer mooie biodiverse omgeving waar quasi alle diersoorten zich thuis zullen voelen.

 

Kortom: aanplanten doe je niet alleen voor je paard. Je doet het voor alle diersoorten. En uiteraard ook een beetje voor jezelf. ;-)

Mijn 5 favorieten

Meidoorn - Bron: Pixabay
Meidoorn - Bron: Pixabay

Meidoorn, eenstijlig en tweestijlig

(Crataegus, monogyna & laevigata)

 

Deze plant kan als haag, heg of houtkant geïntroduceerd worden op je weide of paddock. Bijen en vlinders zullen met veel plezier komen snoepen van de mooie, witte bloemen die rond mei volop aanwezig zijn. Later op het jaar kunnen de vogels genieten van de rode besjes die aan deze plant komen.

Door de rijkelijk aanwezige doornen worden ongewenste gasten op afstand gehouden, zeker wanneer deze plant als (leg)heg  aangeplant wordt. Voor vogels en klein wild is de meidoorn een ideale broedplaats.

Meidoorn beschikt ook enkele geneeskrachtige eigenschappen. De meest gekende is het effect op hart- en bloed gerelateerde aandoeningen.

 

Hazelnoot - Bron: Pixabay
Hazelnoot - Bron: Pixabay

Hazelaar
(Corylus avellana)

 

De Hazelaar is een waardplant voor vlinders, maar ook vogels en kleine zoogdieren zoals eekhoorns worden er blij van.
Je kan deze struik aanplanten als heg, haag of gebruiken in een houtkant of vogelbosje. Maar ook als solitaire aanplant komt de Hazelaar goed tot z'n recht.  Kortom: het is een zeer makkelijke plant die weinig eisen stelt.

 

Paarden eten het blad en de takken enorm graag. Daarom is het raadzaam om de plant goed te beschermen tegen vraat.
Ook deze plant heeft medicinale eigenschappen, waaronder het verhelpen van oedemen.

Rozenbottel - Bron: Pixabay
Rozenbottel - Bron: Pixabay

Hondsroos / Rozenbottel

(Rosa canina L.)

 

 

Deze waardplant voor bijen, vlinders en vogels doet het goed als heg of als houtkant / vogelbosje. 

 

Voor paarden hebben voornamelijk de rozenbottels veel waarde: deze vruchten bevatten o.a. vitamine C - waardoor ze een goede weerstandbooster zijn -, is een goede antioxidant en bevat in beperkte mate biotine - wat dan weer goed is voor de hoeven.

Linde met bloesem - Bron: Pixabay
Linde met bloesem - Bron: Pixabay

Linde - Zomer- & Winter-

(Tilia - platyphyllos & cordata)

 

 

Deze plant kan zowel als (solitaire) boom als als haag toegevoegd worden op je weide of paddock. Zowel de winter- als de zomerlinde hebben veel toegevoegde waarde voor bijen. 

 

Linde vind ik zelf een mooie boom voor paarden want de scheuten die aan de zijkanten van de boom groeien kunnen makkelijk gesnoeid worden en dienen als extraatje voor de paarden. Ook wanneer je geen ruimte hebt voor een grote boom is de Linde een goede kandidaat: deze boom laat zich makkelijk leiden of/en knotten.

 

Op medicinaal vlak kan de Linde ondersteunend werken bij o.a. luchtwegaandoeningen, hoest, griep en spijsverteringsproblemen.

 

Wilg - Bron: Pixabay
Wilg - Bron: Pixabay

Wilg - quasi alle soorten

(Salix spp)

 

De wilg is enorm veelzijdig te noemen, er bestaan immers enorm veel soorten - zowel voor natte als drogere bodems. Daarom is er altijd wel een wilg voor elke locatie. Deze plant kan zowel als haag, als heg, als bosje of als solitaire boom aangeplant worden.  Deze plant laat zich als boom ook makkelijk knotten. Verder is het ook mogelijk om wilgen te gaan vlechten en zo een natuurlijk groen hekwerk te maken.

De wilg is voornamelijk voor bijen een belangrijke waardplant. De 'katjes' komen immers relatief vroeg tevoorschijn en bieden zo in het voorjaar een voedingsbron voor de net ontwaakte bijen, hommels en insectjes.

 

Over het algemeen vinden paarden de wilg enorm smakelijk: ze pellen de schors helemaal van de stam. Daarom is het belangrijk dat je wilgen buiten het bereik van de paarden plaatst.
Medicinaal heeft de wilg ook veel te bieden. Paarden die pijn hebben door bv. een ontsteking zullen al snel baat hebben bij het eten van deze plant.

Zo. Dit waren 5 van mijn favoriete, paardvriendelijke planten.
In de EquiParadise (= Equi Habitat + Paddock Paradise) die ik hier aan het ontwikkelen ben, staan veel meer planten dan de 5 die ik in de spotlights heb gezet. En ik heb me voor deze blog beperkt tot bomen, struiken/bosjes en haagplanten. Uiteraard zijn er nog veel meer geschikte planten. 

 

Wil je graag weten welke planten nog veilig zijn voor je paard? Of wil je weten hoe je aan een verrijkende, biodiverse maar paardvriendelijke omgeving begint?

Volg dan zeker Groenere Paarden op Facebook en Instagram, want hierover ga ik later op het jaar een cursus geven. Meer info en startdata volgen binnenkort!

 

Tot gauw!

 

Vicky

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0