· 

Covid-19 (Coronavirus)

Momenteel is ook ons land getroffen door het Coronavirus en heeft de overheid diverse maatregelen afgekondigd om de verspreiding van dit virus tegen te gaan. Ook voor de paardenwereld, en dus ook voor onze pensionstal, heeft dit gevolgen.

Maatregelen op onze stal om verspreiding van Covid-19 te beperken

 

Gezien de maatregelen rond Covid-19 (Corona) laten we per 16/03/2020 enkel nog pensionklanten en personen die betrekking hebben tot het medische paardenwelzijn (veearts, hoefsmid, osteopaat,…) toe op stal. Dit zolang de overheid de maatregelen nodig acht.

 

 

 

Gelieve als pensionklant volgende richtlijnen in acht te nemen:

 • Bezoek aan de stal is enkel voor de verzorging en training van je paard (richtlijn van +/- 1 uur per paard). Blijf enkel voor de noodzakelijke verzorging en training op stal.
 • Verkouden of ziek? Blijf dan thuis! De stal neemt de verzorging / training van je paard dan graag over.
 • Neem geen extra bezoekers mee naar stal. Alleen strikt noodzakelijke mensen worden toegelaten.
 • Kom niet in groepjes samen. Ook niet voor buitenritten.
 • Vermijdt zoveel mogelijk fysiek contact, zorg dat je 1,5m tot 2 meter afstand houdt van elkaar.
 • Draag zoveel mogelijk handschoenen (bv. paardrij-handschoenen) om fysiek contact met de omgeving te vermijden.
 • Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen van harte.

Meer info? Zie richtlijnen van Paardensport Vlaanderen of Paardenpunt Vlaanderen.

 

Als stal hebben we volgende hygiënemaatregelen getroffen:

 • Er is aan de wasbak (desinfecterende) zeep aanwezig.
 • De stoffen handdoeken werden vervangen door papieren exemplaren.
 • Er werden aan de wasbak pictogrammen opgehangen met richtlijnen rond handhygiëne
 • We hebben desinfecterende handengel staan.
 • Er werden papieren zakdoeken voorzien.
 • Alle klinken, lichtknoppen, …worden dagelijks gedesinfecteerd.
 • … (Achter de schermen werken we nog aan nieuwe maatregelen / scenario's moest dit nodig blijken)

 

Voer

Ruwvoer

Omdat veel van ons (ruw)voer uit Nederland komt, wordt de actualiteit nauwgezet opgevolgd.

Momenteel hebben we nog geen tekort en werd er nog een stevige voorraad besteld en kunnen we nog bij onze lokale boer terecht.

 

Toch passen we ons voerbeleid nu al lichtjes aan. De paarden krijgen ietsje minder hooi per dag - van quasi onbeperkt  (10 à 12 kg hooi per dag/paard) gaan we geleidelijk aan naar een gecontroleerd voerbeleid (8 à 10 kg hooi per dag / paard). Door dit nu al te introduceren kunnen we onze voorraad tot 10 dagen langer aanspreken moesten er problemen ontstaan om aan ruwvoer te geraken. 

Eveneens zijn onze paarden in een 'zeer goede conditie' (afgelopen maandag nog bevestigd door de dierenarts die kwam inenten) waardoor een afgemeten dieet hun gezondheid ten goede zal komen, onze dikkertjes kunnen best een paar kilootjes missen. ;-)


Voor paarden die wat ouder zijn of meer voer nodig hebben wordt er uiteraard geen wijziging doorgevoerd.

 

Nogmaals: dit is nog niet aan de orde, maar we voorzien dit al als mogelijk scenario. Ook is het gezonder voor de paarden dat we dit nu al afbouwen en introduceren in hun dieet, dan dat ze plots 2 tot 4 kg minder hooi aangeboden krijgen. 

 

Als alternatief - om eventuele verveling tegen te gaan - hebben we momenteel takkenhooi van wilg. We bieden de paarden dit stelselmatig aan in hun takkenwal zodat ze zich niet gaan overeten.

Voor gras is het helaas nog te vroeg, we verwachten vanaf mei beperkt gras aan te kunnen bieden.

 

Verder krijgen alle paarden in hun stal nog steeds de huisbereide slobber, lucerne - esparcette brokken en lucerne (zie krachtvoer) aangeboden. Dus er is zeker genoeg aanbod om hun magen bezig te houden.

 

Krachtvoer

Onze (pension)paarden krijgen krachtvoer naar hun prestaties, de meesten paarden worden puur recreatief gereden en krijgen hierdoor enkel een balancer en lucerne aangeboden (naast het ruwvoer, wat de basis vormt).

 

Nu we minder van onze paarden zullen gaan vragen, wordt hun krachtvoerportie ook aangepast. Ook hier krijgen oudere of magere paarden hun vertrouwde portie krachtvoer.

 

We beschikken over een voorraadje krachtvoer en lucerne en de dierenvoedingswinkels blijven gewoon open, dus voorlopig voorzien we ook hier geen tekorten.

 

Voeding na het opheffen van alle maatregels

Uiteraard kunnen de paarden, wanneer de wereld weer normaal gaat draaien, hun vertrouwde porties terug krijgen. Zeker wanneer we ze weer gaan werken, zullen ze de energie goed kunnen gebruiken. 

Maar de opbouw zal ook geleidelijk aan gebeuren. Net zoals dat de training weer opgebouwd moet worden: stapje per stapje.

Gezondheid

Paniek is niet nodig. We willen alleen dat zowel mens al dier gezond blijft. Maar dat kunnen we niet alleen.

Help ons te helpen om Corona te vertragen zodat de hele maatschappij niet instort omdat iedereen ziek is en de ziekenhuizen de patientenstroom niet meer aan kunnen.

 

Hou afstand, het is maar voor even. Wanneer we nu samenwerken en ons verstand gebruiken geraken we hier doorheen.

 

Liefs,

 

Vicky

 

P.S.: Dit bericht is louter informatief bedoeld en het is niet de bedoeling dat er hierop gereageerd wordt, daarom werden de reacties voor dit bericht uitgeschakeld. 


#RuitersTegenCorona #Covid19BE #CoronavirusBE #FlattenTheCurve #SamenTegenCorona #BlijfInUwKot