Onze Visie

Het doel van onze pensionstal is om de aanwezige paardeneigenaars en de stalhouder dichter naar elkaar toe te brengen en zo een leuke, familiale sfeer te creëren. We zijn klein en willen dit ook zo houden, maar het is leuker wanneer iedereen elkaar kent en met elkaar overweg kan.

Duidelijke afspraken en een open communicatie helpen hierbij. Onze deur staat altijd open en we zijn quasi altijd bereikbaar via diverse kanalen. Sommige regels lijken vrij streng, maar ze komen de gezondheid en veiligheid van de paarden ten goede waardoor elke eigenaar hun paard met een gerust hart bij ons kan achterlaten.

Transparante Tarieven

Het lijkt misschien raar om hier zo open over te communiceren, maar dan weet iedere eigenaar die hier op stal staat dat er maar 1 tarief is en dat dat voor iedereen zo is. Geen discussies betreffende het stalgeld wat ons betreft!

 

Vol pension

Alle paarden hier op stal worden op vol pension-basis gestald. Dit wil zeggen dat de stalhouder (en de vrijwilligers) instaan voor het uitmesten, instrooien en voeren van de paarden. Ook het buitenzetten gebeurt steeds door of onder begeleiding van dezelfde personen.

Iedere eigenaar die zijn paard hier stalt zal een huurcontract ontvangen met hierin duidelijke afspraken en stalregels.

 

Onze prijs per maand op vol pension-basis bedraagt €320,00 (*).

 

In dit pakket zit het volgende inbegrepen:

 • Dagelijks uitmesten en instrooien met tarwestro. 
  In uitzonderlijke gevallen (door extreem weer, ziekte of familie uitstap) wordt er een keer niet uitgemest, enkel ingestrooid.
 • 2x/dag hooi.
  We voeren momenteel diverse soorten: kuil, voordroog en gewoon hooi (1e + 2e snede). Afhankelijk van de arbeid die het paard verricht zal het paard een energierijkere hooi- of kuilsoort.
 • 2x/dag krachtvoer.
  We hebben een Basismengeling die voor alle (recreatie)paarden goed is, maar we bieden ook een Seniorvoer aan voor de iets oudere generatie (18+). De paarden krijgen voer naargelang hun voerbehoefte en de training die ze krijgen.
 • Beweging: de paarden worden dagelijks aan de hand buiten gezet. Dit op een paddock of (op termijn) op een stuk grasland.
  Bij slecht weer blijven de paarden op stal.
  De hoeveelheid hooi zal bij weidegang worden aangepast zodat we de kans op hoefbevangenheid beperken.
 • Andere voergerelateerd: tijdens de wintermaanden krijgen de paarden bietenpulp en zemelen aangeboden. Dit om de verveling tegen te gaan wanneer het weer het niet toelaat om naar buiten te gaan.

Voordelen van deze manier van werken:

 • De stallen liggen er proper bij, ziektes en ongedierte worden tot een minimum beperkt.
 • Dagelijkse visuele controle van de stal: geen uitsteeksels of andere gevaarlijke objecten waaraan het paard zich kan verwonden. Kortom: verhoging van de veiligheid.
 • Dagelijkse visuele controle van het paard: wondjes of ziektes worden sneller opgemerkt.
 • Verschillende voermomenten komen de vertering van het paard ten goede, waardoor de kans op koliek daalt.
 • Arbeids-gericht voeren heeft voordelen voor de algehele gezondheid van het paard en leidt tot betere prestaties.
 • Structuur en orde zorgen voor 'Happy Horses'.
 • De eigenaar hoeft zelf niet dagelijks te komen om voer klaar te zetten.
 • Geen gezeul met balen hooi of stro. Lees: een propere auto of toch zo schoon mogelijk...
 • Vaak controle.

Andere diensten & aanpassingen

Niet alle paarden hebben dezelfde behoeften, daarom is het begrijpelijk dat u als eigenaar iets extra wil voor uw paard. Helaas is het voor ons niet mogelijk om deze extra's te voorzien in onze basisprijs. Maar we zijn wel bereid om eventuele aanpassingen door te voeren. Dit is steeds in samenspraak en er zullen steeds duidelijke afspraken rond gemaakt worden.

 

Enkele tarieven voor extra's:

 • Vlas: basis VP + €15,00/maand
 • Krullen: basis VP + €25,00/maand
 • Geven van medicijnen: In overleg met de eigenaar.
  Opgelet: we geven enkel medicatie op voorschrift van een erkend veearts!
U kan ook deelnemen aan de groepsinentingen, - ontwormingen en de tandartscontroles voor uw paard. Hierover wordt steeds gecommuniceerd tussen de eigenaars en de stal. Dit is geheel vrijblijvend, de eigenaar kan dit ook zelf organiseren.
De stal volgt de gezondheid van alle pensionpaarden op en zal ingrijpen wanneer dit nodig blijkt.
(*) Deze prijs kan ten allen tijden aangepast worden door de stalhouder. Meer informatie is terug te vinden in het huurcontract.

Duidelijke afspraken  maken goede vrienden

We vinden het eveneens belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. We staan open om deze regels te bespreken, maar om gezondheids- en veiligheidsredenen voor mens én dier zijn we hier vrij strikt over:

 • Elk paard dat hier gestald wordt dient in orde te zijn met zijn chip en registratie, dit is wettelijk verplicht in België. Indien dit nog niet het geval is helpen we u graag op weg.
 • Elk paard dient ingeënt te worden. Er staan hier wedstrijdpaarden, waardoor het risico op mogelijke besmettingen groter is (Rhino). Hier op stal enten we standaard 2x / jaar in tegen influenza en Rhino. Op termijn kan het zijn dat we het vaccin tegen het West-Nijl virus ook aan ons lijstje toevoegen vermits dit virus ook in opmars is in Europa.
 • Elk paard dient ontwormd te worden, dit minimaal 3x per jaar. Enkel ontwormen 'wanneer het nodig' is doen we hier niet, zelfs niet wanneer er aangeboden wordt om op regelmatige basis de mest door een mestlabo te laten controleren. We laten ons hierin adviseren door onze veearts.
 • Laat uw paard regelmatig beslaan / bekappen door een gediplomeerde hoefsmid. Een termijn kunnen we hier niet op kleven, niet alle hoeven groeien even snel. Wij hanteren een termijn van 6 tot 10 weken.
 • De tanden van uw paard dienen 1x per jaar gecontroleerd te worden door een gediplomeerde paardentandarts. Dit lijkt voor veel mensen overbodig, maar u zal merken dat deze investering op termijn goud waard is en zal renderen in de training.
 • Voor de ruiters onder ons geldt de laatste versie van onze stalregels. Er is steeds een exemplaar op ons prikbord aanwezig.
  Een belangrijk punt in deze regels is het dragen van een cap wanneer er in de piste gereden wordt. Buiten onze poorten kunnen we alleen maar vragen om een voorbeeld te zijn voor de jeugdige ruitertjes onder ons en dus nooit op een paard te stappen zonder cap.

Kwaliteitsgarantie

 We hebben zelf paarden en vinden kwalitatief voer belangrijk. Zeker wanneer het over het hooi gaat, dit is immers de belangrijkste voedingsbron voor een paard. Kwalitatief hooi draagt bij tot een goede darmflora, waardoor er minder kans is op koliek.

 

Ons hooi is van goede kwaliteit en komt van een lokale boer. Tijdens de groei van dit Italiaanse Raaigras krijg ik de kans om de velden te gaan inspecteren zodat ik weet waar ons hooi vandaan staat en de kwaliteit ervan naar wens is. Ok: het ene hooi-jaar is het andere niet. En hierdoor verschilt de voedingswaarde per jaar. Ook de snede maakt verschil.

Daarom zijn we dit jaar gestart met analyseren van ons nieuwe hooi. We laten dit doen via de Pavo Ruwvoer Quickscan. De resultaten van deze analyse kan je hier terugvinden.

Ook al onze andere ruwvoersoorten (indien voorradig), zoals voordroog en kuil, worden door de mangel gehaald zodat we exact weten wat de energiewaarde is. Op deze manier kunnen we nog gerichter gaan voeren.

 

Bij het inzaaien van de weilanden werd er eveneens rekening gehouden met de kwaliteit én de voedingswaarde van het gras. Daarom hebben we gekozen voor Barenbrug graszaad voor paardenweides. Dit was een iets duurder merk, maar het graszaad werd dusdanig samengesteld dat er minder fructaan (zie: fructaanindex) aanwezig is, dat het een laag groeipunt heeft met een brede wortelmat en dat de aanwezigheid van kruiden in de grasmat gegarandeerd wordt. 
Veiligheid voor mens en dier